miércoles, 4 de junio de 2014

Petita Història dels Boters

DE   NOU   ELS   BOTERS  DE  MAR
    per  Pere Tapias.  Juny  2014.

La  “ Copa amb  Música,”, que feien cada divendres a l´ Hotel Cèsar, va fidelitzar a una colla de gent  , diversa i a la vegada amant de les estones tranquil·làs i els recons bonics. Asseguts a les cadires del  Saló Blau, els espectadors delerosos escoltaven amb respecte i  assossec els virtuosos  executors de les partitures mes belles de  tot els temps.
Fou en una d´ aquestes trobades, als voltant del Carnaval de l´ any 1994, que al final dels aplaudiments va fer acte de presencia un misteriós delegat del rei Momo i va recitar amb rítmica  rialla quatre versots sobre els presents i el Carnaval  i els va  encoratjar  a crear una colla carnavalesca que participés en el  Arribo, les Comparses i practiqués “ asaltos “.
A l´ any següent ,  l995  , pel  Carnaval de Vilanova, als Salons de l´ Hotel  Cèsar  naixien els Boters de Mar.
¿Perquè els Boters ?  De totes les corrues, colles i societats gremials que han construït la  historia   del Carnaval de Vilanova , els boters representen un punt i apart.. Confraria nascuda de la industria botera , amb seu a baix a mar, on hi tenien els tallers de construcció de botes, a cada Carnaval, per dijous gras pujaven a la vila i enmig d´ una plaça  feien una bota i un cop acabada la cremaven mentre ballaven al voltant d´ ella. Després als seus tallers  feien unes bones “xatonades “.
Aquest esperit despert i generós, aquest aire festiu, aquest homenatge al vi i a la manduca, la seva idiosincràsia  van resultar  decisius a l’hora de reprendre  l’essència botera. Era obvi que la industria havia desaparegut, però l’anima, el tremp, podia renéixer gracies a la gent que cada cap de setmana escoltava amb delectança musica.
Musica, vi, poesia, encanteri , de nou els Boters de Mar.